Per Ivar Myklebust, Inka Management
Foto: Per Ivar Myklebust, Inka Management.

Flere velger Egeninkasso

 
- Egeninkassobransjen kan se lyst på fremtiden, sier daglig leder Per Ivar   Myklebust i Inka Management AS som har 15 års erfaring med   produkter og tjenester for egeninkasso.
 
En viktig årsak er at inkassobyråene fra 1. januar 2010 har fått sine gebyrsatser kraftig redusert, noe som kan påføre oppdragsgiverne betydelige ekstrautgifter og øke etterspørselen etter rimeligere og mer effektive løsninger.
Credit News sin utsendte medarbeider, som selv har relativt bred erfaring fra innfordring, men på ingen måte er ekspert på egeninkasso, konsulterer først Wikipedia, som kan fortelle følgende:
 
Egeninkasso betyr at kreditor gjennomfører inkassorutinene uten hjelp fra advokat eller inkassobyrå.
Fordringshavere som velger å kjøre inkassosakene i eget navn kan også legge på inkassogebyr, men satsene er lave og dessuten ikke progressive.
I 2006 ble inkassoreglene betydelig forenklet. Uomtvistede pengekrav kan sendes direkte til Namsmannen etter et forutgående varsel.
Hvis debitor er en privatperson går det minst 14 dager fra fakturaen forfaller til begjæring om tvangsinndrivelse kan sendes til Namsmannen. Dette trinnet i inkassoprosessen kalles utleggsforretning.
Hvis skyldneren er et foretak og kravet er uomtvistet, kan kreditor sende et varsel om konkurs gjennom Stevnevitnet, og deretter konkursbegjæring til Tingretten.
Omtvistede krav mot private og foretak må behandles og avgjøres i Forliksrådet eller Tingretten
Så langt Wikipedia.
 
Egeninkasso har hatt vekst i 2009 og veksten vil sansynligvis fortsette de neste årene.
For bedrifter som selger på kreditt kan tap på fordringer bety liv eller død.. Fordelen med egeninkasso sammenlignet med fremmedinkasso (inkassobyråer og advokater) er at det blir enklere for skyldneren å gjøre opp for seg med egeninkasso fordi gebyrene er vesentlig lavere. En annen og enda viktigere fordel er at saksbehandlingstiden blir vesentlig kortere. Forfalte krav kan sendes direkte til Namsmannen uten forutgående purringer. For private skyldnere er forutsetningen at det er sendt et såkalt ”Varsel om utlegg”. Hvis skyldneren er et foretak kan det som et mer effektivt alternativt sendes ”Betalingsoppfordring” med 28 dagers frist, og deretter et ”Konkursvarsel” gjennom Stevnevitnet med 14 dagers frist. Hvis ønskelig kan Inka Management bistå med saksbehandlingen.
Med egeninkasso sparer du mye tid og får resultater raskt. Mange tror at det kreves offentlig bevilling for å løse egne inkassosaker, men som fordringshaver har du alle rettigheter uten slik bevilling. Fremgangsmåten er enkel og krever lite ressurser.
Stadig flere oppdager fordelene med Egeninkasso, sier Per Ivar Myklebust i Inka Management, til Credit News.
 
Litt voksenopplæring rundt Egeninkasso innledningsvis, Per Ivar ?
Ja, egeninkasso betyr altså at du selv tar kontrollen over inkassoprosessen og styrer fremdriften. Inkassoreformen som ble innført 1. januar 2006 har gjort det mulig å løse sakene mye raskere enn før. Som fordringshaver kan du gjøre veien til mål kortere, billigere, og samtidig beholde gebyrene selv. Du står også fritt med hensyn til antall purringer.
Inkassolovens regler om purringer gjelder bare inkassobyråer, advokater og de som driver oppkjøp av fordringer. Som fordringshaver står du fritt med hensyn til om purringer og inkassovarsel skal sendes.
 
Inka Egeninkasso programpakke
 
Inka programmet
Inka programmet har et brukervennlig grensesnitt som setter fordringshaveren i stand til å løse alle sine egne saker med små ressurser. Lovpålagte varsler og rettslige dokumenter genereres med utgangspunkt i enten manuelt registrerte fakturaopplysninger, eller elektronisk innlastede data fra økonomisystemet. Programmet lager dokumentene i samsvar med gjeldende regler og styrer prosessen automatisk. Ved hvert forfall får du nye dokumenter sendt til din e-postadresse ferdig adressert til riktige instanser og med oppdaterte renter og gebyrer. Inka Egeninkasso leveres både som WEB–løsning og PC/server løsning.
Det eneste du har å gjøre er å skrive ut dokumentene og postlegge dem.
 
Illustrasjon av egeninkasso prosessen
 
Fremgangsmåten i en inkassosak er forskjellig for privatpersoner og firmaer.
 
Mot privatpersoner anbefales følgende fremgangsmåte etter at faktura er forfalt:
1. "Varsel før direkte utlegg" som sendes til kunden.
2. "Begjæring om direkte utlegg" som sendes til namsmannen.
 
Mot firmaer anbefales følgende fremgangsmåte etter at faktura er forfalt:
(enkeltmannsforetak og aksjeselskaper):
1. "Betalingsoppfordring" (konkurslovens § 63).
2. "Konkursvarsel" som sendes til Lensmannen/stevnevitnet.
 
Per Ivar, hvordan ser fremtiden ut for Egeninkassobransjen ?
Fremtiden ser veldig bra ut. Det er fra i år vi virkelig vil se en økende interesse for egeninkasso og det er flere grunner til dette. Etter å ha drevet det vi kan kalle ”nybrotts arbeid” i flere år ser vi nå at begrepet egeninkasso og de mulighetene egeninkasso gir begynner å bli godt kjent i markedet. Fram til i fjor har inkassobyråene markedsført og tilbudt gratis inkassotjenester basert på ”no cure no pay” prinsippet, noe som har gjort det enkelt for inkassobyråene å skaffe kunder. Etter innføringen av de nye inkassoforskriftene 01.01.2010 som reduserte gebyrene og dermed inntektene til inkassobyråene betydelig har flere og flere inkassobyråer begynt å ta seg betalt for sine tjenester. Dette gjør at kundene nå vil se på flere alternativer før de velger inkassoløsning, og det er gode nyheter for egeninkassobransjen.
Nå er det vel forøvrig ingen som har totaloversikt over hva som er til inndriving i Norge, ei heller hvor stort markedet for egeninkasso egentlig er. Stort må det imidlertid være. Med det meget store antallet av små- og mellomstore bedrifter vi har i Norge, pluss den inkassolovgivingen vi har, er egeninkasso utvilsomt et interessant alternativ til den tradisjonelle inkassobransjen.
 
Egeninkasso er ikke noe nytt ?
Nei, egeninkasso er på ingen måte noe nytt i Norge. Som de fleste er kjent med, er kemneren og skattefogden de mest effektive inndriverne vi har. Begge etater har drevet egeninkasso så lenge det har eksistert skatte- og avgiftsrestanser og skyldnere. Hvorfor skal ikke private selskaper kunne være like effektive?
 
Bransjen
I likhet med en del andre bransjer, f.eks. Kredittforsikring og Kredittopplysning, består imidlertid også Egeninkassobransjen i Norge bare av noen få- og relativt små aktører som altså leverer produkter og tjenester som gjør kreditor i stand til selv å ta kontroll over inkassoprosessen og blant annet styre fremdriften i sakene.
 
Kommer det til å forbli slik også fremover, Per Ivar ?
Det er vanskelig å spå om fremtiden, men jeg ser ikke store endringer på kort sikt. Egeninkassobransjen leverer i hovedsak produkter i form av dataprogrammer som hjelper kundene til selv å foreta en effektiv og juridisk riktig inkassoprosess, og har ikke behov for en stor og tung organisasjon i ryggen. Derimot skal man ikke utelukke konsolideringer eller at større kredittaktører ønsker å ta del i egeninkassomarkedet i form av f. eks. oppkjøp.
For å kunne tilby produkter og tjenester for egeninkasso trenger leverandøren meget god kompetanse på det inkassofaglige. Det holder ikke bare å være god på IT-løsninger. Inka Management som har lengst erfaring med egeninkasso og som har vært på markedet siden 1996 har på denne tiden sett flere selskaper forsøke seg med kortvarig suksess uten at jeg skal spekulere i hvorfor. Det er viktig å velge en leverandør og samarbeidspartner med god inkassofaglig kunnskap og lang erfaring.
 
Egeninkasso i lys av reduksjonene i inkassosatsene
I høringsnotatets pkt. 5.4 skrev Justisdepartementet følgende ifm Egeninkasso:
”Meir eigeninkasso ? Ein kraftig reduksjon i inkassosalæra kan gjere eigeninkasso til eit meir aktuelt alternativ. På den eine sida kan det hevdas at ein dermed blir kvitt eit fordyrande mellomledd (dvs den tradisjonelle inkassobransjen, reds. anm.). På den andre sida kan ein risikere meir hardhendt inndriving, dels fordi kravshavaren har ei sterk eigeninteresse i inndrivinga, dels fordi kravshavaren ofte har mindre kjennskap til inkassoreglane enn det ein inkassator har, og dels fordi denne typen eigeninkasso ikke er underlagt tilsyn frå Kredittilsynet”. Så langt Justisdepartementet.
 
Hva mener du om dette, Per Ivar ?
Jeg er helt enig i at egeninkasso er et mer aktuelt alternativ etter reduksjonen i inkassogebyrene og det henger først og fremst sammen med at inkassobyråene ikke lenger kan tilby sine tjenester gratis, men må ta seg betalt for sine tjenester. Dette gjør at mange vil se seg om etter alternativer og da er egeninkasso et meget bra og effektivt alternativ. Jeg er derimot uenig i at mer egeninkasso vil føre til mer hardhendt inndriving. Inkassobyråene lever av gebyrinntekter og jo lenger tid de kan bruke på en sak, jo mer tjener de. Dette er motstridende interesser i forhold til fordingshaver som ønsker å få inn pengene så raskt som mulig. Egeninkasso følger inkassolovens bestemmelser og jeg kan ikke se at kortere saksbehandlingstid skal kunne oppfattes som mer hardhendt inndriving. Fordringshavere er altfor ofte bank for sine kunder.
 
Noe annet du vil benytte anledningen til å fortelle våre lesere, Per Ivar ?
Jeg vil anbefale bedrifter som er opptatt av å redusere antall kredittdager og derigjennom bedre likviditeten, om å prøve Inka Egeninkasso. Det er dyrt og unødvendig å være bank for kundene sine. Mange skyldnere spekulerer i å vente lengst mulig med å betale og med tradisjonelle purringer og inkassotjenester kan det gå flere måneder før de betaler (ofte mot å slippe renter og gebyrer, og uten konsekvenser).
I tillegg til at egeninkasso er et effektivt verktøy med høy løsningsgrad beholder bedriften også alle renter og gebyrer selv. Et argument vi møter hos potensielle kunder er at de ikke har tid til å gjøre dette selv Sannheten er at det ikke tar lenger tid å registrere en sak i Inka enn å sende en sak til et inkassobyrå. Når en sak er registrert i Inka vil programmet varsle automatisk når neste dokument er klart til utsendelse. Hvis skyldner har en innsigelse blir fordringshaver involvert uansett om han bruker egeninkasso eller et inkassobyrå.
De fleste bedrifter har sikkert både trukket saker og opplevd saker hvor skyldner til slutt sier han skal betale hovedstol hvis han slipper renter og gebyrer. Resultatet blir da ofte at bedriften får en regning fra inkassobyrået på omkostninger og påløpte gebyrer. Med egeninkasso slipper du dette.
Flere inkassobyråer har allerede begynt å ta seg betalt av fordringshaver for inkassojobben på grunn av de reduserte inkassosatsene som reduserer inkassobyråenes inntjening betydelig. Argumentet med at det er gratis for fordringshaver å sende saker til inkassobyråer er i ferd med å forsvinne.
Er bedriften opptatt av kort saksbehandlingstid, høy løsningsgrad og bedre likviditet er Inka Egeninkasso løsningen, avslutter Per Ivar Myklebust i Inka Management.
 
Inka Management
 

CreditNews: Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm

 
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2009 Credit News - Org.nr.: 988 295 515 MVA
 

Credit News

Nyheter og faginformasjon

30.000 leser vårt ukentlige nyhetsbrev !