Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 19.04.2024

Hvorfor beskyttes konkurs-gjengangerne?

Owe Rud: Som noen vil huske ble saken om å kreve offentliggjøring av konkurskarantenene behandlet i Stortinget i desember 2017. Det var vel Dagbladets såkalte «Skyggemaleren»-avsløring som utløste dette

Konkursregisteret, er jo i praksis lukket for allmennheten. Brønnøysundregistrene har jo naturligvis oversikten over hvem som har aktiv konkurskarantene. Det er i prinsippet er en offentlig opplysning. Men man kan bare få innsyn på forespørsel. Og da får man et ja/nei, vel å merke bare dersom man oversender personens fødsels- og personnummer. Dette gjør at informasjonen i praksis er hemmelig for de fleste.

Den 15. desember 2017 ble altså saken behandlet i Stortinget. Der endte det med enstemmig flertall for å vedta følgende forslag fra Arbeiderpartiet: «Stortinget ber regjeringen sørge for at informasjon om konkurskarantene blir offentlig tilgjengelig, og vurdere om det er annen informasjon om lovbrudd som er relevant for næringsvirksomheten som bør gjøres offentlig tilgjengelig».

Siden den gang har tilsynelatende lite, eller intet, skjedd. Saken ligger i dag i Justisdepartementet. For øvrig, allerede i 2003 foreslo Konkursrådet et åpent register over karantener på nett.

Siste: I årets første spørretime på Stortinget vil Arbeiderpartiet kreve at regjeringen svarer på hva den akter å gjøre for å stoppe bandittene. Da får vi forhåpentlig tydeligere svar enn vi har fått i brevs form til nå, sier Arild Grande, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet og medlem i arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget. Kilde: dagbladet.no

21.01.19
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA