Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 23.04.2024
Foto: Iren Rutle, Direktør forretningsutvikling i Conecto

Conecto: Gir digitale betalings-løsninger et overvåkings-samfunn?

Mange frykter at Big Data er det nye Big Brother. Betalingstjenester er fulle av data, og tett regulert i Norge. Men hva med andre land? Hva skjer i Kina? Har utviklingen der noen relevans for norske forhold.

Først og fremst: Kina er ikke Norge. Kina er et overvåkingssamfunn vi ikke vil sammenlikne oss med. Det er også vanskelig å se hvor det private næringsliv slutter og staten begynner. Tre av de fem største selskapene i verden er eid av den kinesiske staten.

Men det er interessant å se hvordan overvåkingen av verdens største befolkning har gått fra lytting på naboen via kameraer på gata til nye betalingstjenester. Vi vet at teknologi ikke kjenner landegrenser. Det gjør ikke politisk ideologi heller.

ALIPAY GIR KINESERNE POENG: "Mobilbetaling via QR-koder er gigantisk i Kina (...) og selskapene Alibaba og Tenence leverer de mest populære tjenestene, henholdsvis Alipay og WeChat Pay. De store mengdene data herfra er sentrale i utformingen av myndighetenes system for sosial kreditt”, skriver Filter Nyheter.

Kineserne innfører nå et system, sosial kreditt, der innbyggere får poeng, og dermed visse rettigheter, etter hvordan de lever og hva de gjør - også online. Bruker du Alipay får du også poeng. Spørsmålet er om disse poengene går rett til myndighetene. Det vi vet er at Alibaba, som eier Alipay, er pliktig å utlevere data til styresmaktene.

Les mer: De sju drøyeste tiltakene: Slik overvåker Kina egne innbyggere i 2018 (Filter). Les mer: China’s Tech Giants Have a Second Job: Helping Beijing Spy on Its People (Wall Street Journal). Kilde: conecto.no

Les mer

05.03.19
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA