Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 19.04.2024
Foto: Advokat Bjørn Ove Myhrsveen i Conecto

Kreditors beslagsrett

- Advokat Bjørn Ove Myhrsveen på Connecting Bank/Finans 2019

Temaet kreditors beslagsrett ble gjennomgått på Conecto sin fagsamling for bank og finans 2019. Med kreditors beslagsrett siktes det til i hvilken grad skyldnerens eiendeler kan tjene til dekning av fordringshaverne, enten i form av utlegg til sikkerhet for en enkeltforfølgende kreditor eller i form av konkursbeslag. For en enkeltforfølgende kreditor er temaet særlig relevant i tilfeller hvor kreditor ikke har panterett/sikkerhet for kravet, eller dersom situasjonen er slik at tidligere etablert sikkerhet ikke er tilstrekkelig til å gi full dekning for kreditors krav. Conecto vil i slike tilfeller forsøke å få på plass sikkerhet/tilleggssikkerhet.

Hovedregelen er at det kan søkes dekning i ethvert formuesgode som tilhører skyldneren på utleggs- eller konkurstidspunktet. Det kan også i en viss utstrekning søkes dekning i penger som skyldneren vil få utbetalt i fremtiden, forutsatt at kravet har oppstått på beslagstiden. Det gjelder enkelte unntak fra beslagsretten for eiendeler som har mer personlig karakter for skyldneren, så som vanlige klær og innbo, ting med affeksjonsverdi osv.

I enkelte situasjoner kan det søkes dekning i eiendeler som skyldneren ikke lenger er eier av. Dette gjelder i tilfeller hvor den som har fått overført eiendomsretten til seg fra skyldner, ikke har skaffet seg rettsvern. Når kreditor tar beslag i eiendeler tilhørende andre grunnet manglende rettsvern, skjer såkalt kreditorekstinksjon.

Man ser relativt ofte at skyldnere forsøker å unndra verdier fra å tjene til dekning av kreditorene ved proforma arrangementer. Eksempel på dette kan være at eiendeler registreres på andre personer i forsøk på å tilsløre hvem som er eier. I slike tilfeller kan det tas beslag dersom skyldneren er den reelle eier av eiendelen. Conecto har god erfaring i å stille kritiske spørsmål i tilfeller hvor det er holdepunkter for proforma samt be om nærmere dokumentasjon for hvem som reelt sett er eier. Conecto kan vise til flere eksempler hvor det er sett igjennom slike proforma arrangementer, og hvor det er etablert sikkerhet i eiendeler til tross for at det er forsøkt skapt inntrykk av at disse eies av andre personer. I enkelte tilfeller eies eiendeler i sameie mellom to eller flere personer. Dette gjør seg gjeldende i ekteskap- og samboerforhold, men sameie forekommer ofte også mellom andre personer. Det er i slike tilfeller anledning til å etablere sikkerhet i skyldnerens ideell andel i formuesgodet, som senere kan åpne for tvangsoppløsning av sameiet og oppgjør av kreditors krav.

I forbindelse med kreditorpågang blir kreditor ofte møtt med at eiendeler er gitt bort i form av gaver. I slike tilfeller må det vurderes konkret om det reelt sett foreligger et gavetilfelle. I ekteskapsforhold kreves det at gaver inngås i ektepakts form for at en gave skal være gyldig. Gjelder gaven fast eiendom, må overdragelsen i tillegg tinglyses i grunnboken. I ekteskapsforhold kan kreditor i enkelte tilfelle holde seg til gavemottaker for sitt krav mot giver. Reglene om omstøtelse har som formål å beskytte mot kreditorskadelige disposisjoner foretatt forut for konkurs. Dersom vilkårene for omstøtelse er oppfylt, vil disposisjonen/pengene bli tilbakeført til kreditorene. Dersom ytterligere informasjon skulle være av interesse, kontakt gjerne Bjørn Ove Myhrsveen, Advokat – leder av juridisk avdeling i Conecto. Tlf: 62519013, e-post: bjorn.ove.myhrsveen@conecto.no

13.08.19
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA