Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 20.04.2024
Foto: Hanne Riksheim Juridisk direktør i Lindorff og medlem i Virke Inkasso Lovutvalg

Passord på avveie

Over 3,4 millioner nordmenn har tatt i bruk BankID. BankID er en elektronisk legitimasjon som gir mulighet til å signere lånedokumenter og søke kreditt på nett. Banken har strenge sikkerhetsrutiner for utstedelse av BankID til sine kunder. Men hvilket ansvar har kunden?

En elektronisk signatur er like bindende som en håndskrevet signatur på papir. En håndskrevet signatur kan forfalskes, men dette skal ikke være mulig med en elektronisk signatur. Tre ting må være på plass for at banken skal kunne verifisere en elektronisk signatur: Fødselsnummer, kode fra kodebrikke eller lignende sikkerhetskort, og personlig passord.

FINANSINSTITUSJONER ER opptatt av å gi informasjon til forbrukere om datakriminalitet. Advarslene skal forhindre at forbrukere gir fra seg sensitiv informasjon som brukernavn og pin-kode. Men hva skjer når den som misbruker informasjonen er samboer, ektefelle eller en annen nærstående? Hvilket ansvar har kunden i slike situasjoner?

VI HAR SETT et økende antall saker i rettsapparatet de siste årene, der kunden forklarer at nærstående har tatt opp kredittlån gjennom misbruk av kundens BankID. Advokatfirma Kontrakt har på vegne av Lindorffs kunder ført flere av disse sakene for retten. - I SAK FRA DRAMMEN TINGRETT i februar ble avtale om kreditt inngått og kredittkort ble deretter benyttet til forbruk. Kundens tidligere ektefelle hadde tatt opp kreditten ved bruk av mannens BankID. De var skilt på tidspunktet for kredittopptaket, og ekskonen passet mannens hus og hund i anledning et utenlandsopphold. Spørsmålet var om mannen måtte dekke bankens tap fordi han ikke hadde opptrådt aktsomt nok.

NÅR MAN INNGÅR avtale med banken om BankID er et av vilkårene i avtalen at man ikke skal røpe passordet for noen, verken politi, banken eller husstandsmedlemmer. I den nevnte saken kom det frem at ektemannen hadde delt opplysningene med sin kone mens de var gift. Mannen ble derfor dømt til å betale kravet.

ANDRE TILFELLER er det vanskelig å dokumentere hvordan nærstående har fått kunnskap om passordet. Det er domstolen som til syvende og sist avgjør hvor strenge sikkerhetstiltak som er nødvendig for å beskytte et passord innenfor hjemmets fire vegger. Med økende bruk av elektronisk signatur, er det både i forbrukerens og bankenes interesse å sørge for økt kunnskap om risiko og ansvar for beskyttelse av passord ved bruk av BankID.

Les mer - Lindorffanalysen 2. utgave 2016

11.07.16
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA