Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 19.04.2024
Foto: Sjefsanalytiker i Lindorff, Anette Huseby. Foto: Klaudia Lech.

Fortsatt moderate tap på forbrukslån

Selv om antall forbrukslån som misligholdes fortsatt er lavt, er det flere som nå sliter med å betale forbruksgjelden sin. I løpet av første halvår av 2016 har antall inkassosaker tilknyttet forbrukslån og kredittkort økt med 30 prosent.

Kravene blir også større, og spesielt sterk vekst ser vi hos unge voksne mellom 26 og 45 år. Selv om volumene er desidert størst relatert til kredittkort, ser vi også en vekst innen forbrukslån. De siste 12 månedene har det vært en økning på over 47 prosent i antall forbrukslån som har gått til inkasso sammenlignet med tilsvarende periode året før. Det er viktig å bemerke at økningen kommer fra relativt lave nivåer, og at tapene fortsatt ligger på moderate nivåer historisk sett.

UNGE VOKSNE ØKER MEST - Ved utgangen av juni viser Lindorffs undersøkelser av siste 12 måneder sterkest vekst i antall saker knyttet til forbrukslån blant unge voksne og de eldste. For unge voksne i aldersgruppen 26–35 år var antall saker knyttet til forbrukslån opp med 61 prosent, mens nordmenn mellom 36–45 hadde 65 prosent flere saker over de siste 12 månedene ved utgangen av juni, sammenlignet med tilsvarende periode for ett år siden. Antall saker mot eldre over 66 år vokser også, men fra lave nivåer.

KRAVENE STØRRE - Ifølge Finanstilsynets Finansielt utsyn 2016 utgjorde forbrukslån totalt NOK 83 milliarder ved utgangen av første kvartal. Dette utgjør omtrent tre prosent av totale utlån i Norge. Dette er en lånekategori som har opplevd sterk vekst i flere år, uten at misligholdet og tapene har økt i takk med utlånsveksten. Det er derfor ikke overraskende at man nå ser en økning i misligholdene som harmonerer med utlånsveksten, men økningen i misligholdet gjør at vi følger ekstra med på utviklingen for forbrukslån fremover. Lindorff registrerer at den gjennomsnittlige kravstørrelsen for forbrukslån vokser, noe som innebærer at lånene blir større. Ved utgangen av andre kvartal var snittkravet på NOK 76 044. Snittkravet ved Kv.2/16 sammenliknet med Kv.2/15 var 29 prosent høyere.

BEKYMRINGSVERDIG - Det er spesielt nordmenn i områder med høy boligprisvekst og områder som er rammet av utfordringene i oljenæringen som har stått for den største veksten i forbrukslån. En forklaring i storbyene kan være at mange føler seg tvunget til å ty til alternative belåningsformer for å komme seg inn i boligmarkedet. Det er i seg selv ikke bekymringsverdig at misligholdet innenfor forbrukslån og kredittkort vokser, men den sterke økningen gjør at vi mener det er viktig å følge nøye med på utviklingen fremover.

Les mer - Lindorffanalysen 3. utgave 2016

28.09.16
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA