Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024
Foto: Anette Willumsen, adm. direktør i Lindorff

Tøffere for de som sliter

Folk flest unngår ringvirkningene av oljekrisen i norsk økonomi. Samtidig blir situasjonen stadig tøffere for de som sliter med å betale regningene.

Norsk økonomi viser styrke på flere fronter. Arbeidsledigheten har falt hittil i år og var i juni nede på under tre prosent på landsbasis. Rentenivået er lavt og gjør at de fleste norske husholdninger bruker en mindre del av inntekten på å betjene boliglån og annen gjeld.

Også når det gjelder mislighold, ser vi at folk flest klarer seg godt. Oljekrisen har foreløpig ikke ført til noen kraftig oppblomstring i misligholdet blant norske privatpersoner. Drøyt 224.000 privatpersoner over 18 år står oppført med betalingsanmerkning. Det er et høyt tall, men utgjør ikke mer enn 5,5 prosent av befolkningen. Trenden er også positiv. De siste 12 månedene kan 14 av 19 fylker vise til fremgang på dette området, i form av færre innbyggere med betalingsanmerkning.

Det er også verdt å merke seg at hver enkelt sak krymper i størrelse. Ferske tall viser at privatpersoner i gjennomsnitt skylder 32.780 kroner for hver betalingsanmerkning. Beløpet er nesten åtte prosent lavere enn for ett år siden. «So far, so good». Hvorfor er vi likevel bekymret? Den viktigste årsaken er at problemene tårner seg opp for en liten andel av befolkningen. De som står oppført med betalingsanmerkning får stadig flere saker å stri med. Det siste året har antallet økt fra 4,9 til 5,3 saker i gjennomsnitt. Når sakene hoper seg opp tar det lengre tid – og det blir mer krevende – å legge opp en god plan for å komme seg ut av betalingsproblemene.

Regionalt ser vi også at situasjonen er mer anstrengt i deler av landet. For norske privatpersoner gjelder dette først og fremst i oljebeltet fra Telemark i øst til Rogaland i vest. Her vokser betalingsanmerkningene raskere enn i resten av landet. For norske bedrifter er bildet litt annerledes: Hordaland og Buskerud er fylker som har fått en trøkk i form av en kraftig økning i antall konkurser. Dette er et tegn på at krisen sprer seg i noe større grad.

De langvarige konsekvensene av oljekrisen er fortsatt svært usikre. En skarp økning i antall forhåndsvarsler om oppsigelser og permitteringer er blant faresignalene for øyeblikket. Rundt 5.000 arbeidstakere i måneden har fått et slikt varsel hittil i år, og står i fare for å bli arbeidsledige. Dette er et av utviklingstrekkene vi følger tett fremover.

Les mer - Lindorffanalysen 3. utgave 2016

11.10.16
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA