Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 25.04.2024
Foto: Håkon Olaussen, Bransjeansvarlig i Kredinor

Gjennom-fakturering – Gamechanger for inkassobransjen

I midten av mai avholdt Kredinor sitt tradisjonsrike Energiseminar

Årets seminar var gjenstand for stor oppmerksomhet knyttet til effektene av at kraftselskapene nå har startet opp med å fakturere på vegne av nettselskapene – såkalt «gjennomfakturering», samt ulike problemstillinger som kommer i kjølevannet av de mange endrede rammebetingelsene som nå implementeres mot bransjen.

Bransjeansvarlig i Kredinor – Håkon Olaussen, kunne i sitt foredrag fortelle at tidligere beregninger om at man må forvente økende tapsavsetning som følge av at kraftselskapene ikke kan utøve stengeretten, ser ut til å bli en realitet. Dog har mange selskaper gjort nødvendige grep i egen kredittpolitikk, slik at konsekvensene ikke er så store som vi kunne frykte for 1,5 år siden. «Det er også interessant at de gjennomfakturerte kravene har en høyere løsningsgrad i tidlig fase av innfordringsløpet, noe som dokumenterer at selskapene har tatt innover seg realiteten om at man ikke lenger kan støtte seg på stengeretten» – uttaler Olaussen i en kommentar.

Fokuset til Olaussen i foredraget gikk på å forklare hvordan gjennomfakturering kan ses på som en «gamechanger for inkassobransjen». Kravene til resultater som følge av økte tapsavsetninger, medfører at inkassobyråene i sterkere grad vil vurderes etter nye kriterier fremover. Stordrift, dokumentasjon, kontroll, profesjonalitet, kompetanse, IT løsninger, og ikke minst evnen til å nyttiggjøre seg Big Data og scoringmodeller for å sikre høyest mulig løsningsgrad, ble nevnt som suksesskriterier for fremtiden. «Dette oppleves direkte i kundehenvendelser fra dag til dag, men er også merkbart hva gjelder hvordan anbudene er utformet, og hva som generelt fokuseres», avslutter Håkon Olaussen.

Baard Bratsberg holdt i kjent stil et engasjerende foredrag knyttet til problemstillinger og anbefalinger om de nye rammebetingelsene energibransjen står oppe i. Han fortalte blant annet at Kredinor i 2016 har bidratt overfor NVE hva gjelder innspill til utforming av «ny markedsmodell» i kraftbransjen. Han kom med noen interessante vinklinger på problemstillinger som dukker opp ift de ulike alternativene, men var også tydelig på hva han mente kom til å bli en realitet i Norge. «På sikt vil kraftselskapene få overdratt både stengeretten og pliktleveransen» konkluderte Bratsberg.

Mer enn 150 deltagere fra ulike kraft og nettselskaper i Norge var med under Energiseminaret 2017. Seminaret foregår hvert år og er skreddersydd for personer som arbeider i grensesnittet mellom strøm og innfordring og er en viktig arena for faglige oppdateringer og fremtidsutsikter.

Hele programmet fra seminaret kan leses her;

28.06.17
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA