Let`s pay – lekende lett betaling fra Kredinor
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 28.01.2022

Økonomisk situasjon som minner om den vi så på 70-tallet

Stadig flere bedrifter melder om et «brutalt» inflasjonspress. Det kommer fra energi, råvarer, transport og lønninger. Hvordan verdens sentralbanker agerer nå, vil avgjøre vår økonomiske fremtid.

I Kina steg prisene fra fabrikker med over 10% bare i september, som følge av strømkrisen som har gitt hyppige nedstenging av produksjon, og høyere priser på alt fra energi, mat, mineraler og råvarer. Veksten i Kina bremser, og bedriftene opplever den laveste inntjening siden 2019. I USA satte S&P ny all-time high. Bedrifter setter opp prisene, og varsler høyt inflasjonspress også neste år.

Prisene presses oppover: Problem med å få varer sendt rundt i verden har gjort at produsenter mangler viktige innsatsfaktorer, og prisene på alt fra dopapir og såpe til biler og hus stiger kraftig. Varer som tidligere ble sent på skip sendes nå med fly, til betydelig høyere pris. Problemer med forsyninger, høyere priser og mangel på arbeidskraft bidrar til å redusere veksten i USA.

Bilprodusenter i Europa mangler både elektronikkdeler og kretskort, og magnesium, en kritisk komponent i aluminium. 95% av Europas import av magnesium er fra Kina. Trappes handels- konflikten mellom Kina og USA opp, vil prisene fortsette å stige. Sentralbanksjef Jerome Powell i USA har nylig uttalt at inflasjonspresset er større enn ventet. Kilde: Elisabeth Holvik, sjeføkonom i SpareBank 1 Gruppen/smarterebetaling.no

Les mer

06.12.21
Smarterebetaling.no er en blogg fra Modhi
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2022 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA