Sergel we care
Credit News
Nyheter og faginformasjon om praktisk økonomi og pengestrøm
Dato: 26.04.2024

Svakere resultat i bankene som følge av økte utlånstap

Høyere utlånstap for noen av de større bankene førte til svakere resultater for norske banker etter de tre første kvartalene av 2016 enn på samme tid i 2015.

Til tross for svakere resultater, oppnådde bankene en egenkapitalavkastning på over 11 prosent i perioden. Livsforsikringsforetakene oppnådde noe bedre avkastning enn i samme periode året før, mens resultat før skatt var nær uendret.

Betydelig økte tapsnedskrivninger i enkelte større banker, i stor grad på eksponeringer mot oljerelaterte næringer, var hovedårsak til resultatsvekkelsen fra året før. For norske banker samlet utgjorde tapene 0,37 prosent (annualisert) av utlån, en økning fra 0,13 prosent i samme periode i 2015. Misligholdte engasjementer var 16 prosent høyere enn ett år tidligere, og utgjorde 1,3 prosent av brutto utlån ved utgangen av september. De fleste norske bankene har betydelige gevinster etter salg av eierinteresser i Visa Europe, noe som har bidratt til å dempe resultatsvekkelsen.

Livsforsikringsforetakenes bokførte avkastning i kollektivporteføljen, som hovedsakelig består av kontrakter med årlig garantert avkastning, var 4,9 prosent (annualisert), mot 3,7 prosent ett år tidligere. Den verdijusterte avkastningen økte med i overkant av 2 prosentpoeng, til 5,4 prosent, hvor positive verdiendringer på obligasjonsporteføljen bidro særlig positivt. Lavt rentenivå over tid vil legge press på avkastningen fremover, etter hvert som obligasjoner forfaller og foretakene må reinvestere til lavere rente.

30.11.16
Personvernerklæring for Credit News NUF
Redaktør Owe Rud - www.creditnews.no - Copyright © 2024 Credit News
Org.nr.: 988 295 515 MVA